Oeuvrepries 2023 veur De Drekskaters

De Venlose formatie De Drekskaters krieg dit jaor de Veldeke Oeuvre-Pries van ’t Limburgse Leed. De groep, dae al decennialang actief is, wuurd mit de prijs geieërd veur eur umvangriek oeuvre en eur verdeenste veur ’t Limburgse leed. De band ontvink de pries op dónderdag 14 september tiedes de Nach veur ’t Limburgse Leed, eine speciaal vanoet de Nach van ’t Limburgse Leed opgezatten aovend beej kefee De Blauw Trap in Venlo. Vanaaf 20.30 oor waere De Drekskaters in ’t zunke gezatte en óntvange ze de Veldeke Oeuvre-Pries, D’n band traejt ouk op. Dezen aovend is taeves de sponsorborrel en vrinde-aovend veur de Nach van ’t Limburgse Leed, maar is ouk vreej toegankelijk veur andere geïnteresseerde.

De Drekskaters
De Drekskaters is de oudste, en nog immer actieve Venlose dialectband. De groep wordt in 1982 opgericht als The Trashcats, en in 1984 wordt de naam veranderd in De Drekskaters. In datzelfde jaar verschijnt de debuutsingle Rok en rool duit ’t gans. Rock ’n roll en rockabilly vormen de rode draad in de loopbaan van de Drekskaters, maar ook andere muziekstijlen spelen een rol. En er is nog een stabiele factor: alles wordt gezongen in het Venloos dialect. Tot de klassiekers behoren nummers als In dees stad, Blief van zien beer, Stök in miene geeter en natuurlijk de Venlose Revue-cover Getske van gelök. Optredens van de energieke Drekskaters swingen nog altijd: de band staat, mede dankzij de zo herkenbare zang van Marco Schell, als een huis en weet al decennialang overal sfeer te brengen. Je zou De Drekskaters zelfs kunnen beschouwen als de moeder van alle Venlose dialectbands: elke latere act is zonder enige twijfel schatplichtig aan de groep, die niet weg te denken is uit de lokale muziekscene.

De huidige formatie bestaat uit Marco Schell, Roger Corneille, Mylène Schrijen, Werner van Gool, Charles Coppens en Duncan Tilmans.

Motivering Dialekvereiniging Veldeke Venlo
Veldeke Venlo-voorzitter Bas Vissers: ‘De Drekskaters, dat is waar de huidige Venlose dialectmuziekgolf zijn oorsprong heeft. Zij hebben één van de eerste stenen gelegd voor het tegenwoordige bouwwerk van de Venlose dialectmuziek. Zij zijn de inspiratie geweest voor heel wat groepen die na hen zijn gekomen, die ook weer heel andere wegen zijn ingeslagen. De Drekskaters hebben altijd hun eigen rockabillystijl gehouden en onze Venlose taal verrijkt met flink wat mooie woorden en uitdrukkingen die min of meer aan hen zijn gaan toebehoren: ‘ein stök in miene geter’ en ‘blief van mien beer’ worden bijna automatisch gekoppeld aan deze formatie. Ook zijn zij een soort broeinest geweest van talent: uit hun midden zijn heel wat goede muzikanten geboren en deze muzikanten hebben weer elementen van hun stijl meegenomen naar de groepen waar ze nu in spelen. Kortom, De Drekskaters als wegbereiders voor de alternatieve Venlose muziek buiten de vastelaovend verdienen deze prijs als geen andere groep. Het is dan wel een oeuvreprijs, maar wij hopen natuurlijk dat zij hun instrumenten nog lang niet aan de wilgen hangen en nog tot in lengte van jaren doorgaan. Wij zien de Oeuvre-pries dan ook als een Veuraldoorgaon-pries.’

Reactie De Drekskaters
De bandleden reageerden blij verrast nadat ze door Veldeke Venlo werden benaderd. Zij voelen zich verguld met de prijs en zijn trots dat hun oeuvre op deze manier bekroond wordt. Zij nodigen dan ook iedereen die de band een warm hart toedraagt uit om op 14 september aanwezig te zijn bij de uitreiking en daar ook te komen genieten van een spetterend optreden.

’t Beeldje van Mariëlle Franssen

Toespraok Bas Vissers beej de oetreiking

Beste minse, en veural zier geachde laureate van de Veldeke-oeuvrepries 2023, geweldig det geej heej ziet!

Van herte welkóm heej venaovend beej de Blauw Trap op de Nach veur ’t Limburgse Leed.

Weej van Veldeke Venlo zeuke eder jaor nao artieste die weej d’n Oeuvre-pries oetreike. En det mótte neteurlik minse zien die ambassadeur zien van en veur ós Limburgse taal, ós moeje dialek. Det weej dit jaor eine laureaat hebbe oet ós eige taalzône ouk nog ens, duit mich bizónder good.

’t Dialek steit ónder drök. Ik will óg neet vervaele met statistieke wao oet det bliek, maar as we neet oetkieke en alles maar gewoeën op zien beloup laote, dan kin ’t good zien det d’r euver 50 jaor nog maar 15% van alle Limburgers ós dialek spraeke. En weej doon d’r, as Veldeke, det besteit oet eine gas kringe, waovan Venlo d’r eine is, alles aan um ’t oetsterve van ós moeje dialek taege te gaon.

Aan de band van venaovend zal ’t zeker neet ligge: as sinds 1982 duit deze groep d’r alles aan um ós taal hoeëg te halde. De ierste 2 jaor hadde zeej einen andere naam, maar sinds 1984 gaon de bandleje venaovend heej verzameld door ’t laeve as de Drekskaters, en allein al deze naam verdeent eine pries. Det de naam volledig de lading dek, hebbe weej tot uting laote bringe door Marielle Fransen, det heej ein sjiek beeldje van haet gemak, en we kinne gerös stelle det det op maot is gemak. Kiek dalik maar ens good.

Waorum hebbe weej veur de Drekskaters gekaoze um ózze oeuvrepries oet te reike? Nou, ik hald ’t kort: zeej hebbe ein oeuvre wao weej gruuets op zien, zeej staon al vuuele jaore op de bühne veur ós allemaol, en zeej hebbe ós taal verriek met diverse oetdrökkinge die eigelik haos op eur truuk zien te herleide. As emes ’t haet euver ein stök in de geter, dan huur ik geliek de saxofoon en daonao de stum van Marco Schell dae dan zaet: had ik gister weer ein feesje, en heb vandaag neet mier gepees (maar det is dan mss waal veur morge)…….

Ouk hebbe de Drekskaters, met eure zier karakteristieke sound, zichzelf min of mier as genre neergezatte. As ik oetleg aan jóngere wae Elvis waas en waat veur meziek hae makde, of waat Rockabilly-meziek is, dan zeg ik: det klink wie de Drekskaters. Want dèt kinne ze waal.

En waat ik ouk neet óngeneump wil laote: de Drekskaters ware de ierste die boete ’t traditionele Hoempapa-paad zien gaon experimentere met tekste in ’t dialek. Det haet euveriges geleid tot eine waore golf van Venloostalige bandjes, en as weej ’t hebbe euver ambassadeursschap, dan is det waal ein van eur groeëte verdeenste. As ós Venloos euver 50 jaor nog maar ein marginaal gespraoke dialek is, dan leet det zeker neet aan eur. Maar as euver 50 jaor ’t Venloos nog steeds floreert en as d’r dan nog mier minse ós moeje dialek spraeke as det ze det noow doon, dan kós det ónder andere zoeëmaar kinne kómme door eur.

Beste minse, ik rónd aaf: weej van Veldeke make ein hiele depe buiging veur ós Helde van de Drekskaters, en weej haope det dezen Oeuvrepries, naeve ein erkinning veur eure geweldigen inzet veur ós moeje Venloos dialek, ouk eine stimulans is um nog hiel lang door te blieve gaon met wao geej good in ziet: Venlose meziek make.

En noow op nao det stök in dae geter, det weej haopelik strakkes hebbe!

Van herte perfietsia!